Vad behövs för att kakel och fogar ska kunna hålla länge? Finns det några knep för att byta kakel på rätt sätt? Kan man byta kakel själv och var köper man ett kvalitativt och hållbart kakel?
Det finns många frågor kring ämnet kakel. Vi ska titta närmare på hur du kan lösa dina problem på bästa sätt. Att köpa kakel är en enkel sak. Det är bara att välja ut det du vill ha och beställa eller ta med det hem. Det som kan vara klurigt är att välja. Det finns så många alternativ att det ibland kan kännas övermäktigt att välja ut något bra. Det första du behöver ta hänsyn till är vad som är inom din budget. Sortera bort det som kan vara för dyrt. Det andra är att fundera på vilken eller vilka färger du kan tänka dig skulle sitta fint på väggar och golv. Det tredje är huruvida du föredrar stora eller små kakelplattor. Sedan är det bara att botanisera.
Vem sätter upp kaklet?
Det kan vara ett bra alternativ att låta ett proffs göra allt som har med våtrumsunderlag att göra. En vacker dag kanske du ska sälja din lägenhet eller ditt hus och den nya köparen kan då vilja ha ett intyg på att våtutrymmena är riktigt gjorda och vid en eventuell framtida fuktskada kan det vara bra att ha ett liknande intyg till försäkringsbolagen. Själva arbetet med att sätta upp ett kakel är ett arbete som kräver stor precision. Finns det en differens på bara några millimeter kan det sluta med att hela väggen ser ut att luta. Du bör ha gott om tid och vara en noggrann person om du aldrig satt upp kakel förut. De flesta ställen som säljer kakel har kakelsättare de kan rekommendera om du vill ha professionell hjälp.
Fogar och förarbete
För att få kaklet på plats behöver du använda så kallad fogmassa. Den är baserad på cement och bör vara smuts- och vattenavvisande. Det finns fogmassa för både inomhus- och utomhusbruk. När de keramiska kakelplattorna är lagda på ditt golv eller upptryckta på dina väggar ska det alltså fogas. Fogmassa finns i flera färger, från svart till vitt och mängder med nyanser däremellan. Du eller din hantverkare smetar ut fogmassan över de utrymmen som är mellan kakelplattorna med en bred spatel gjord för ändamålet. Därefter torkas kakelplattorna av med en mjuk och fuktig trasa. Se till att vara noga med själva hantverket.
Andra inlägg
- Bygg framtidens stad med hjälp av en betongentreprenör
- Smidig flytt med rätt flyttfirma på Lidingö
- Ventilation och inomhusklimat i Stockholm
- Värme och komfort med en frånluftsvärmepump
- Totalentreprenad för olika byggprojekt i Örebro
- Säkra vattenledningar när man anlitar rörmokare i Saltsjö Boo
- Jobb för akustiker i Stockholms byggnader
- Lagerhallars mångsidighet och funktion
- Stopp i avlopp – när vattnet vägrar rinna ut
- Där sanering behövs i Falköping