Att slipa altan är ett projekt som få villaägare tänker på. Många har hört att det räcker med att rengöra altanen och olja in den för att den ska hålla sig snygg. Varifrån den informationen ursprungligen kommer ifrån vet vi inte, men att den inte riktigt stämmer är däremot en sanning. Kort sagt: har du en altan i trä så kommer du att behöva slipa den för att den ska nå rätt livslängd, hålla sig snygg och fräsch och för att den ska vara behaglig att sätta ned fötterna på.
Däremot finns det ingenting som säger att du själv måste slipa altanen. Tvärtom: många golvslipare erbjuder altanslipning som en tjänst och genom att betala för en professionell sådan så garanteras du också ett resultat som blir både snyggt och hållbart.
Att på egen hand slipa altan kommer att vara ett projekt som blir både fysiskt ansträngande och som sätter krav på koncentration samt att rätt utrustning används. Det är inte ett litet projekt du hastar dig igenom på någon timme. Tror du det och har den inställningen så kommer din altan att bli en besvikelse.
Så lyckas du med en altanslipning
Har du däremot tiden som krävs så kan det vara en riktigt rolig utmaning att slipa altan. Rådet är att du väljer en dag då temperaturen ligger runt 15 grader och då det vare sig finns risk för regn eller starkt solsken. I projektet inkluderas även inoljning av altanen och där blir temperatur och väder en faktor att ta hänsyn till. Vad ska man då tänka på i övrigt? Vi radar upp några tips:
- Rengör innan. Altanen ska vara fri från både smuts, damm och pollen innan du kan sätta igång med slipningen. Givetvis så tar du även undan alla möbler.
- Slipa rätt. Se till att du hyr en slipmaskin som du verkligen kan hantera. En större altan kan slipas med exempelvis en bandslip och där du kompletterar med en slip för hörn och kanter. Stressa inte, jobba metodiskt och i träets riktning. Börja med grövre sandpapper och gå sedan vidare med ett finare sådant.
- Rengör. Se även till att hyra en dammsugare för en effektiv rengöring av altanen efter avslutad slipning.
- Olja in. Följ instruktioner och anvisningar på burken. Se till att arbeta med tunna lager.
Andra inlägg
- Bygg framtidens stad med hjälp av en betongentreprenör
- Smidig flytt med rätt flyttfirma på Lidingö
- Ventilation och inomhusklimat i Stockholm
- Värme och komfort med en frånluftsvärmepump
- Totalentreprenad för olika byggprojekt i Örebro
- Säkra vattenledningar när man anlitar rörmokare i Saltsjö Boo
- Jobb för akustiker i Stockholms byggnader
- Lagerhallars mångsidighet och funktion
- Stopp i avlopp – när vattnet vägrar rinna ut
- Där sanering behövs i Falköping